Steengoed onderwijs!

Kwaliteit als basis

De Toermalijn is jarenlang een katholieke jenaplanschool geweest. We vinden dit nog steeds een prachtig concept waar we veel aspecten van behouden. Toch hebben we ervoor gekozen het Jenaplan weg te halen. We zijn tot de conclusie gekomen dat onze kinderen nu wat anders nodig hebben en prettig vinden. 

Wij zijn een katholieke basisschool waarbij we uitgaan van het regulier, klassikaal onderwijs. Dat klinkt saai, maar dat is het zeker niet! Het biedt de rust, ruimte en structuur die onze leerlingen zoeken. Daarnaast vinden wij samen leren, ontdekken en samen zijn erg belangrijk. Dit zie je terug in onze pedagogische aanpak en schooldoorbroken activiteiten zoals kamp of de sportdag. 

Het afgelopen jaar is er op de Toermalijn hard gewerkt aan onze kwaliteit. Onze basis staat inmiddels weer als een huis. We hebben onze reken-, taal-, spelling- en leesmethode vervangen. Dit is veel en een zwaar traject. Toch zijn wij van mening dat het nodig is. Onze leerlingen verdienen het beste en dat kregen ze niet. Het niveau kan omhoog dus gaan we de uitdaging met elkaar aan. 

Op dit moment zijn wij bezig met de borging van de basiskwaliteit, het ontwikkelen van onze nieuwe visie, het herpositioneren van onze katholieke identiteit en het creëren van een prachtig integraal kindcentrum op één locatie in het Galjoen.  

Een eerlijk verhaal

De Toermalijn heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. De kwaliteit van het onderwijs heeft onder druk gestaan. Op dit moment zijn we met een sterk team grote stappen aan het zetten in de goede richting. Het gaat goed met de school. Er is rust, een fijne sfeer en de resultaten stijgen. In het neerzetten van de 2.0 versie van de Toermalijn proberen we iedereen te betrekken. We luisteren naar ouders, onze kinderen en de tijd van nu.

Op dit moment zitten we midden in een grote verbouwing. Onze hoofdgebouw wordt opgeknapt en het schoolplein wordt aangepast.

Onze speerpunten

Van 0 tot 12 jaar!

We hebben in ons BSO-aanbod drie thema’s: sporten, zwemmen en chillen. Ook hebben wij  kinderopvang voor 0-2 jaar en 2-4 jaar. Dit doen we samen met KinderCentrum Almere. Meer info? www.kindercentrumalmere.nl 

Een dagje Toermalijn

Op onze school vinden we een goede start belangrijk. Hier nemen we de tijd voor. Je mag daarom al om 8:20 uur naar binnen. Goedemorgen zul je vaak horen en gaan zeggen op de Toermalijn. We vinden het fijn om te weten hoe het met iedereen gaat. 

Om 8:30 uur start de juf of meester met de dag. We hebben een gesprek over hoe het met iedereen gaat, bespreken thema’s uit Trefwoord (onze katholieke identiteitsmethode) of behandelen een les van KIVA (onze anti-pestmethode). Na deze opstart gaan we aan de slag met de vakken rekenen, taal, spelling en lezen. Tussendoor hebben we natuurlijk een kleine pauze en spelen we met elkaar buiten. 

Na de kleine pauze gaan we weer aan het werk. Ook deze periode staat in het teken van de basisvakken. 

We lunchen met elkaar op school. Dit hoort bij het vijf gelijke dagen model wat onze school gebruikt. Na de lunch spelen we weer even fijn buiten met elkaar. 

In de middag is er vaak ruimte voor projecten. Deze gaan vaak over natuur, techniek, aardrijkskunde, geschiedenis, creatief of Engels. Dit kan in je eigen groep zijn, maar ook bouw- of schooldoorbroken. Zo zie je ook veel andere kinderen in de school!

Om 14:00 uur sluiten we de dag weer af in de kring. We evalueren wat er fijn was en waar nog verbeterpunten liggen. Om 14:15 uur ben je uit.

Kom sfeer proeven

Een review van Flore

Hallo! Ik ben Flore en ik zit op de Toermalijn in de Vuurstenen (groep 7/8). Op dit moment zit ik met mijn groep op de dependance. In 2023 gaat dit veranderen. Onze directeur (meester Ernst) wil graag dat wij allemaal op één locatie zitten. Daarom gaan we terug verhuizen naar de hoofdlocatie in het Galjoen. 

Maar dit is niet het enige wat nieuw is bij ons op school. Op onze school hebben we voor de zomervakantie heel hard gewerkt om op te ruimen en hebben we nieuwe methodes uitgezocht. Deze hebben we nu gekregen en het is hard werken! Ik vind al die veranderingen niet zo prettig, want ik houd niet zo van veel veranderingen. Ook vind ik het jammer dat het in mijn laatste jaar gebeurd, omdat nu alles voor mij erg wennen is. 

Aan de andere kant snap ik het ook wel, want onze methodes waren oud en het was niet duidelijk hoe wij op school met elkaar moesten werken. De juffen en meesters werken echt heel erg hard om alles nog beter te maken!

Ik heb het fijn op de Toermalijn. Er zitten 20 kinderen in mijn groep, lekker rustig! Ik heb een lieve juf en alle andere meesters en juffen zijn ook aardig. 

Ik hoop op nog een leuk schooljaar en een heel erg leuk afscheid in groep 8. 

Misschien ziet u mij nog wel op de Toermalijn bij een rondleiding van juf Jeike. Heeft u dan nog vragen? Ik help u graag!

Groetjes Flore.

Een review van Ryan

Ik ben Ryan en ik zit in groep 7 van de Toermalijn. Op onze school is het werken, het gymmen en het buitenspelen erg leuk! Ik heb ook een een keer in het meesterwerkboek gewerkt. Dit was extra moeilijk en ik vond dat erg leuk. 

Op de Toermalijn gebruiken we Kiva. Dat is een methode tegen pesten. Ik vind dat op onze school niet gepest wordt. 

Tijdens het werken gebruiken we nu nieuwe methodes. Bij rekenen gaat het nu bijvoorbeeld over breuken. In het oude boek vond ik deze makkelijk! In het nieuwe boek niet meer… De juf helpt mij goed om het weer te snappen.

Bij taal, spelling en lezen wordt alles aan elkaar gekoppeld. Zo leer ik sneller en begrijp ik het beter. Als afsluiting maken we toetsen, maar ook eindproducten. Nu ben ik met een mini-werkstuk bezig!

Op onze school hebben we ook een nieuw schoollied. Dit is een rap! Hij staat op Youtube als u hem wilt luisteren. We hebben deze rap samen gemaakt met meester Stefan. 

Als we eten en drinken kijken we vaak het Jeugdjournaal of een ander leuk filmpje. Ik mag dan zelf kiezen in welke groep ik bijvoorbeeld lunch. Dit vind ik erg fijn. Dan zie ik mijn vrienden in andere groepen ook nog eens. 

Als we goed werken met de groep dan kunnen we Classdojo punten halen. Bij 1000 punten krijgen we een chill-middag voor onszelf. Dit vind ik erg leuk!

Een review van Fien

Hoi ik ben Fien! Ik zit op de Toermalijn. Ik krijg les op de dependance van onze school, omdat we te groot zijn geworden voor ons hoofdgebouw. 

Na de zomervakantie is er veel veranderd op onze school. Van meester Ernst moesten we erg veel opruimen en er zijn allemaal nieuwe methodes gekomen. Deze zijn moeilijker, maar ook leuker! Ik leer hier denk ik wel echt meer van. Ik hoop daardoor ook een hoger eindadvies te krijgen. 

Binnenkort (voorjaar 2023) gaan we verhuizen! Op de hoofdlocatie worden vier lokalen bijgebouwd waar wij ingaan. Ik vind het leuk dat we gaan verhuizen. Dan komt de hele school weer bij elkaar. Ik heb een hele leuke en fijne juf. Ze is er vijf dagen en ze helpt me super goed en dat vind ik fijn. 

Ik zit nu in groep 8 en ik hoop dat u met mijn berichtje een beetje makkelijker kunt kiezen voor een school. Ik vind het erg jammer dat ik moet gaan…

Ik kon trouwens pas vanaf 4 jaar op de Toermalijn. Uw kindje kan dat misschien al wel eerder! Meester Ernst wil ook dat wij ook baby’s en peuters op school krijgen. Dat zorgt ervoor dat je van 0 jaar tot aan de middelbare school op de Toermalijn kan zijn. 

Ik heb op de Toermalijn een hele fijne tijd gehad. Gunt u, uw kind ook een superfijne tijd? Dan zou ik gewoon aanmelden op de Toermalijn. 

Nieuw! Volg jij ons al?

IKC Toermalijn Lelystad
Op Facebook en Instagram